MattieT-tehtäväkokoelma


Yhteydenotot:

Heikki Apiola
Dept. of Math. Sci.
Aalto-yliopisto
heikki.apiola'at'aalto.fi

Juha Kuortti
Dept. of Math. Sci.
Aalto-yliopisto
juha.kuortti 'at' aalto.fi

Miika Oksman
Dept. of Math. Sci.
Aalto-yliopisto
miika.oksman'at' aalto.fi

MattieT - aloitussivu

Tässä MattieT-osassa on (alati laajeneva) tehtäväkokoelma vihjeineen ja ratkaisuineen erityisesti opettajaa varten. Jotta ratkaisujen salaisuudet eivät heti paljastuisi opiskelijoille, pidetään tämän osuuden sisäosat tunnuksen takana.

Tunnuksen saa pyytämällä :
tiina.vesanen'at'aalto.fi, heikki.apiola'at'aalto.fi, juha.kuortti'at'aalto.fi

MattieO-sivulla kuvataan enemmän koko Mattie-sivuston tarkoitusperiä.

Kynä, liitu, tietokone
Näitä kaikkia tarvitaan matematiikan tekemisessä ja opetuksessa. Tavoitteena tulisi olla sopiva yhteiskäyttö, jolloin ei tarvitsisi tehdä eroa "perinteisen" ja "tietokoneharjoituksen" välillä. Tästä syystä mukana on myös tehtäviä, joissa tietokoneohjelman käyttö on minimaalista, tai se puuttuu kokonaan.

Avoin lähdekoodi
Tehtävien LaTeX-koodit ja ajopohja annetaan valmiina. Samoin ohjelmistojen lähdekoodi ohje- ja ratkaisutiedostoissa. Näin pääset vapaasti muokkaamaan kaikkea omiin tarpeisiisi sopivaksi.

Tekijät ovat tuskallisen tietoisia siitä, että kokoelmassa on niin tehtävien kuin ratkaisujenkin osalta puutteita ja epäjohdonmukaisuuksia, ja pyytävät käyttäjiä ilmoittamaan kaikista havaitsemistaan virheistä, pienistäkin.

Yleiskatsaus MattieT-sivustoon 06.02.2013

  • Mattie pyrkii helpottamaan ja innostamaan opettajia tietokoneohjelmistojen integroimisessa matematiikan opetukseen ja oppilaita ohjelmien käytön joskus kivisiltä tuntuvilta alkutaipaleilta kohti tehokkaiden työvälineiden hallinnan tuomaa mielihyvää.
  • Matemaattisia ohjelmistoja on käytetty TKK:ssa jo parin vuosikymmenen ajan. Tämä on tuottanut runsaasti oppimateriaaleja, tehtäviä, ratkaisupohjia, ratkaisuja, ennen kaikkea kokemusta, yrityksiä ja erehdyksiä. Sivusto pyrkii kokoamaan ja järjestämään näitä materiaaleja, jotta voitaisiin, jos ei kokonaan välttää, niin ainakin vähentää pyörän uudelleen keksimisen turhuutta.
  • Sivustoon on kerätty kattava kokoelma eritasoisia tietokoneharjoituksia, sekä kehitetty ja etsitty uusia. Tehtävät on ryhmitelty aihealueittain. Niiden vaikeusaste vaihtelee helpoista perustehtävistä vaativampiin, projektiluonteisiin tehtäviin, peruskursseista erikoiskursseihin.
  • Tehtävien LaTeX-koodit ovat helposti poimittavissa annettuun Latex-harjoituspohjaan tai omaan LaTeX-ympäristöön.
  • Osaan tehtävistä on tarjolla vihjeitä, apu/ohjetiedostoja sekä täydellisiä ratkaisuja.
  • Sivusto on helposti laajennettavissa paitsi tehtäviä ja aihealueita lisäämällä, myös uusien ohjelmistojen suhteen, kunhan remmiin astuu ao. ohjelmaa osaava henkilö.
  • Sivusto ei ole valmis, koskaan!

VETOOMUS

Laitoksen väellä on hakemistojen kätköissä aivan varmasti hienoja tehtäviä, luentohavainnollistuksia ym. Uusien tehtävien ja materiaalien lisääminen käy helposti.
Ota yhteyttä!


Creative Commons -lisenssi
Tämän teos teoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-JaaSamoin 3.0 Muokkaamaton -lisenssi.